Galerie de Vis toont een serie wolkenluchten van Anke Roder. Het betreft heel recent werk, waarin dagen en nachten van dit nieuwe jaar zijn vastgelegd. De expositie in de Harlinger galerie loopt parallel aan een tentoonstelling, van 19 april tot 22 juni 2014, in Museum Belvédère.

Heel 2013 legde Anke Roder dagelijks in een schilderij het licht van dat etmaal vast, en de invloed daarvan op het landschap rondom. Deze reeks Zon Maan Wolken, te zien in Belvédère, omvat zodoende liefst 365 schilderijen, waarin ze een soort staalkaart van het licht weergeeft – soms midden op een heldere lentedag, soms laat op de avond in de herfst of zelfs in het nachtelijk duister. Bij de tentoonstelling verschijnt een boek van 99 Uitgevers/Publishers Haarlem, waarin alle werken van de installatie opgenomen zijn. De tekst zal zijn van dichter, schrijver en publiciste Marjoleine de Vos.

De werken die bij De Vis te zien zijn, zijn de meest recente van Roder. Ze tonen de vele gedaanten van wolkenluchten, van loodgrijs tot onweersdreiging. De techniek, waarin het licht en de luchten zijn geschilderd, is buitengewoon. Roder ontwikkelde een geheel eigen procedé, waarbij ze opvallend diffuse kleurtinten weet te bereiken door pure bijenwas met pigmenten te vermengen. De ‘wasschilderijen’ met hun specifieke  kleuren geven de werken een bijzondere uitstraling.

Werk van Roder is opgenomen in de museale collecties van Museum Bommel van Dam te Venlo, het Stedelijk Museum te 's-Hertogenbosch en Museum Belvédère te Heerenveen.

De expositie bij Galerie de Vis is van 5 april tot en met22 juni 2014 te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.