Van 20 tot 24 september 2017 is in Museum Belvédère noordelijke kunst te zien van onder andere Harrie Gerritz, Eugène Brands en Klaas Gubbels. Galerie de Vis in Harlingen biedt deze kunstenaars al jarenlang een podium. 

Onder de titel ‘Eenvoud en waarheid’ toont de galerie vanaf 9 september objecten en grafiek van de drie kunstenaars, die tot de zwaargewichten van de moderne kunst in Nederland mogen worden gerekend. 

Eugène Brands (1913-2002) was kort verbonden aan de CoBrA-groep, wier fantasievolle veelkleurigheid hij altijd in zijn werk behield. Met zijn onuitputtelijke harmonische kleurenpalet wist Brands de eeuwige beweging en de onmetelijkheid van de kosmos haarfijn te raken. Hij maakte gouaches op papier tot op zijn laatste dag, zijn 89e verjaardag.

Huizen, kerktorens, rivieren, bomen en burchten zijn karakteristieke elementen in het werk van Harrie Gerritz (1940). Het landschap is voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie en daarmee past hij naadloos in de traditie van de Harlinger galerie, bij wie natuur en landschap al tientallen jaren als een rode draad door de exposities lopen. Gerritz' rijke oeuvre wordt gekenmerkt door het enthousiaste gebruik van heldere, expressieve kleuren en zijn gestileerde beeldtaal verraadt zijn opleiding als grafisch vormgever.

Ook Klaas Gubbels (1934) zoekt al zijn hele leven naar eenvoud, naar het ware in de kunst. Onder andere zijn kannen, tafels en schaakborden zijn uit duizenden herkenbaar en leverden hem internationale faam op.

De tentoonstelling bij Galerie de Vis is tot en met 2 december te zien. De galerie is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag vanaf 11.00 uur.