Met ‘In the Springtime of the Year’ omlijst Galerie de Vis in Harlingen de jaarwisseling. De tentoonstelling betreft een beeldverhaal in prentenboekvorm, gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Hill. Met onder andere dit werk studeerde Annelies van Voorst (1992) eerder dit jaar af aan de kunstacademie St. Joost in Den Bosch. Het werk bezorgde haar een nominatie voor de JBZ-award, een van de afstudeerprijzen van het St. Joost.

De serie bestaat uit zogenoemde Toyobo-etsen, met als centrale thema’s rouw en verlies. Van Voorst reflecteert met de beelden op een persoonlijk verlies uit het verleden en laat zien dat gevoelens van rouw en verlies zeer veelzijdig kunnen zijn. In deze werken combineert ze haar interesse voor fotografie en verhalende beelden met haar eigen gevoelswereld, wat zorgt voor een uniek en intiem resultaat.

De Toyobo-techniek maakt het mogelijk om een fotografisch beeld middels een lichtgevoelige laag over te brengen op een plaat, die vervolgens via eenzelfde proces als een ets gedrukt wordt. Doordat de plaat voor iedere print opnieuw moet worden voorzien van inkt, is iedere druk uniek. Bij de drukken in kleur is de kleur telkens in één keer handmatig op de plaat aangebracht, wat het unieke aspect benadrukt.

De jury van de JBZ-award was onder de indruk van het “prachtige ingetogen” resultaat: “Zij weet met haar vertaling van haar eigen rouwkaarten middels een verhaal een betoverende serie prenten te presenteren. Elke prent roept verwondering en empathie op. Zij heeft met dit project de grens opgezocht van illustratie en beeldende kunst.”

De expositie bij Galerie de Vis gaat 24 december van start en is te zien op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.