Al decennia timmert Galerie de Vis aan de weg met een breed aanbod van Friese expressionisten. Tussen de kleurige landschappen van Gerrit Benner en de havengezichten van Eddy Sikma en Jan Roos lijkt de komende tentoonstelling met werk van Jan van der Wel een vreemde eend in de bijt: vrouwen. Veelzijdigheid is echter óók een kenmerk van de Harlinger galerie. De Vis verrast dan weer met glas, dan met fotografie of videokunst – en nu dus met intrigerende vrouwen.

De olieverfschilderijen van Jan van der Wel veroorzaken bij de kijker vaak een lichte onrust. De kunstenaar toont in een wat magisch-realistische stijl trotse, ongenaakbare vrouwen die vooral vragen oproepen. Vaak blikken ze de kijker recht in de ogen, trots, zwijgend en uitdagend. Wie zijn ze? Wat is hun verhaal? En wat wil de schilder ons zeggen met de soms erotisch geladen portretten van deze raadselachtige wezens, die eerder fascinerend dan mooi zijn en bovendien niet helemaal ‘in verhouding’ lijken?

Jan van der Wel is een perfectionist. Zijn raadselachtige vrouwenportretten komen met veel zorg, aandacht en tijd tot stand en zijn, eenmaal gezien, uit duizenden te herkennen. De tentoonstelling is vanaf 5 maart bij Galerie de Vis te zien. Open op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.