Voor de deur van Galerie de Vis aan de Harlinger Noorderhaven stijgen en dalen de afgemeerde schepen op het ritme van het getij. Geen wonder dat er binnen ook regelmatig maritiem getint werk wordt geëxposeerd. Net als vijf jaar geleden opent galeriehoudster Geke Westenberg deze zomer een ‘Musée de la mere’  - naar eigen zeggen ‘omdat de kunstenaars de zee een beetje als moeder aarde beschouwen’.

Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Wim Buitendijk. Opgegroeid op de scheepswerf van zijn vader vormt de binnenvaart een rode draad door de eerste jaren van Buitendijks werk. De Vis toont onder meer olieverven van hem. Buitendijk legt op subtiele wijze de essentie van schepen op de etsplaat vast, die hij voorziet van oud glas en omrandt met een bijzondere lijst. Zo creëert hij een moderne versie van het aloude scheepje in een fles.
Andere exposanten zijn Harm-Jan Boven, Eugène Brands, Gerrit Benner, Andrea Letterie, Jan Loman, Harrie Gerritz, Albrecht Genin, Robert Vorstman, Gineke Zikken en Leen Kaldenberg. Ook te zien zijn schilderijen vol subtiele kleurvlakken van de gebroeders Edzard en Otto Krol, de oneindig weidse en lege beelden van Wim Claessen –
direct herkenbaar vanwege het intrigerende, soms zelfs onheilspellende licht- en kleurgebruik – en de verstilde, imaginaire planten en  landschappen die Anke Roder met zuivere bijenwas en pigmenten (encaustiek) weet te verbeelden. Zo heeft De Vis opnieuw een reeks kunstenaars van verschillende pluimage samen, die gemeen hebben dat ze de bezoeker zullen verrassen met hun weergaves van de werkelijkheid, met hun veelheid aan technieken – en met hun zee aan originele interpretaties van het leven.

De tentoonstelling is van 4 augustus tot en met 29 september bij Galerie de Vis te zien. De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur.