Al decennia is Galerie de Vis een baken van kleur in de Friese havenstad Harlingen. Galeriehoudster Geke Westenberg ziet overal kleurnuances, zelfs in ijs en in winterse bloemen op de ruit. Alle reden de bezoekers met een explosie van kleur de donkere winterdagen door te helpen.

Neem de ‘bloementapijten’ van Arjan van Arendonk (1957). Hij gebruikt levendig bedrukte stoffen als ondergrond voor zijn schilderijen, die hij met acrylverf, borduurwerk en gekleurde siliconen transformeert tot schilderijen die weliswaar op de natuur zijn geïnspireerd, maar die onmiskenbaar door hemzelf zijn ‘geordend’. Door het gebruik van
siliconen weet Van Arendonk een sterk 3D-effect te bereiken, dat door het mengen met poederpigmenten in iedere gewenste kleur kan gebeuren.

Tweede exposant is Anke Roder. In haar schilderijen weet ze door het gebruik van zuivere bijenwas opvallend diffuse kleuren te bereiken, waarmee ze sobere, verstilde landschappen schildert. Haar wasschilderijen van bloemen en planten zijn poëtisch en subtiel qua kleur en compositie.

Fleurien Dingemans, dit jaar afgestudeerd aan de WackersAcademie, schildert grote formaten op speciaal geprepareerd doek. Met pastel, oost-indische inkt, gouache, goud- en zilverwerk, potlood, olieverf en graffiti maakt ze hedendaagse versies van bloemstillevens uit de 18de en 19de eeuw. Thema’s zijn schoonheid en vergankelijkheid, maar ook kracht en ‘het stoere vrouwelijke’.

De tentoonstelling ´Winterbloemen´ wordt  gecompleteerd met werken van Gerrit Benner, Piet Warffemius (sobere vormen, sterke beelden), Hildegard Remmens (beïnvloed door expressionisten zoals Edvard Munch), Peter Keizer (levenslustig expressief realisme) en Harm Jan Boven. De laatste studeerde af als schilder, maar hanteert in zijn beeldende werk nu vooral de camera. In zijn foto’s spelen lichtwerking en lichtbronnen een grote rol. Veel beelden ontstaan in de schemering, het moment dat het licht ongrijpbaar en geheimzinnig wordt. Hij plaatst bloemen en planten zo letterlijk in een ander licht.
Galerie de Vis is open op donderdag en vrijdag van 12.30-17.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur.