Boekhandel van der Velde opende deze zomer een vestiging aan het A-kerkhof, in samenwerking met Athena’s boekhandel. In Galerie de Vis is nu een derde partner gevonden, waarmee het pand een unieke combinatie van kunst en cultuur herbergt. De luie rode trap achterin de boekhandel leidt sinds kort naar een verrassend veelzijdige  kunstcollectie en een breed boekenaanbod op hetzelfde terrein.

Galerie de Vis is al ruim 25 jaar gevestigd in Harlingen. Al bijna even lang heeft galeriehoudster Geke Westenberg een speciale band met Groningen. Ze greep de uitnodiging de eerste verdieping van de boekhandel als galerie in te richten dan ook met beide handen aan. ‘Door de vide in de winkel is er een prachtige verbinding tussen de eerste en tweede etage. We gaan er iets heel moois van maken, met thema-exposities ook’.

Galerie de Vis staat voor de vaste bezoekers en vele andere kunstliefhebbers synoniem voor een voortdurende stroom aan nieuwe initiatieven. Zo bracht De Vis een hele reeks kunstboeken uit en verzorgde ze exposities in onder andere het Singer Museum in Laren, het Maritiem Museum in Rotterdam en de SVB Bank in Amstelveen. Sinds enkele jaren werkt de galerie ook samen met Terschellings Oerol, bij het vormgeven van de beeldende kunstroute. Met de Groninger action painter Gerriet Postma zorgde De Vis er eerder voor, dat de klipper Anna een zomer lang met kleurrijk beschilderde zeilen over de Waddenzee zeilde. Kortom, galeriehoudster Geke Westenberg ziet het breed. In Groningen presenteert ze een brede dwarsdoorsnede van haar collectie, met onder andere keramiek van Adriaan Rees, olieverven van Gertjan Scholte-Albers en Siep van der Berg, maar ook vilt van Claudy Jongstra, en werk van Jan Loman, Hans Verschoor en Ottman Hörl.