Wim van der Veer viert deze zomer zijn 75ste verjaardag. Tresoar eert hem daarom met een tentoonstelling, schrijver en NRC-recensent Kester Freriks komt met een boek over de kunstenaar en Galerie de Vis doet daar met een kleine presentatie nog een schepje bovenop.

Havengezichten en het Friese landschap zijn twee terugkerende thema’s in het werk van Wim van der Veer. Om die reden heeft Galerie de Vis al decennialang werk van hem in stock. “’Hij is een expressionist in de ware zin van het woord”, zegt galeriehoudster Geke Westenberg waarderend. “En het mooie is dat hij zich altijd verder heeft weten te ontwikkelen. Toen hij 50 jaar werd verraste hij iedereen met een serie abstracte schilderijen, destijds bij een expositie in het Princessehof. In etsen, tekeningen, schilderijen en aquarellen heeft hij onze provincie op een heel eerlijke, heel pure manier vastgelegd.”

Als kunstenaar is Van der Veer een laatbloeier te noemen. Hij tekende weliswaar al vanaf zijn vroegste jeugd en was lid - het jongste - van de kunstenaarsgroep ‘It Frysk Palet’, maar hij liep al tegen de veertig toen hij de avondopleiding van Academie Minerva ging volgen.

Onlangs was werk van Van der Veer nog te zien in museum Belvédère, als onderdeel van de tentoonstelling Kunstschatten van Oranjewoud. Maar niet alleen binnen de provinciegrenzen is er waardering voor zijn werk, dat zo herkenbaar direct en spontaan is, vol stemming en zonder overbodige detaillering. De zeggingskracht van zijn werk is zo groot dat zijn schilderijen inmiddels in alle windstreken van de wereld hangen.

De expositie bij Galerie de Vis is van 20 september tot en met 13 december 2014 te zien. Open: donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.