Op 19 januari werd kunstenaar Klaas Gubbels 80 jaar. En zijn werk lijkt populairder dan ooit. Ook de huidige tentoonstelling van zijn werk bij Galerie de Vis in Harlingen trekt veel aandacht en om die reden is besloten de expositie te verlengen tot en met 29 maart.

Al sinds het begin van zijn kunstenaarsloopbaan maakt Gubbels in zijn werk gebruik van een beperkt aantal beeldelementen. Hij voert koffiekannen, tafels, stoelen, koffiekopjes, flessen en schaakborden op met humor, agressie, saaiheid en poëzie. Met zijn hoekige vormen en weerbarstige kleuren heeft hij een geheel eigen esthetisch waardesysteem opgebouwd. In zijn schilderijen, beelden, grafiek en objecten streeft hij naar de essentie, naar de 'waarheid' van het kunstwerk. Zijn zoektocht naar eenvoud heeft hem tot een van de toonaangevende kunstenaars van ons land gemaakt.

Werk van Gubbels is onder meer te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Van Bommel van Dam. Als verjaardagscadeau organiseren Museum Arnhem en Dudok Arnhem vanaf 21 januari de tentoonstelling KG80. Afgelopen week wijdde Volkskrant Magazine uitgebreid aandacht aan de kunstenaar, met een collage van ingezonden foto’s van trotse eigenaren, die zich met ‘hun Gubbels’ portretteerden.
Ook Galerie de Vis in Harlingen toont een veelheid aan uitbundige objecten van een kunstenaar wiens werk met het verstrijken van de jaren alleen maar aan kracht lijkt te winnen.

Tegelijk met het werk van Gubbels exposeert de galerie werken van Eugène Brands (1913-2002) en Johan Haanstra (1914-1991). In de schilderijen van de eerste zijn de eeuwige beweging en de onmetelijkheid van de kosmos centrale thema’s. Haanstra gaf in heldere kleuren de sfeer van het Friese landschap weer, in non-figuratieve doeken, ongebonden en vrij.

De Vis is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en zaterdag vanaf 11.00 uur.