Komende zomer transformeert Galerie de Vis de prachtige stadstuin van het Harlinger Hannemahuis weer tot een natuurlijke expositiezaal. Onder de titel ‘De zoekende reiziger’ wordt van 11 juni tot en met 24 september werk getoond van Adriaan Rees, een kunstenaar die in binnen- en buitenland zijn sporen al lang heeft verdiend.

Adriaan Rees ontwikkelde zich als kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie. In 1991 studeerde hij af op de beeldhouwafdeling. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde hij zich snel als een kunstenaar die nadrukkelijk de kneedbare substantie klei kiest als materiaal dat het beste bij zijn expressie past. Rees is geen beeldhouwer in de klassieke traditie, zoals bijvoorbeeld de Renaissance kunstenaar Michelangelo. Die stelde dat hij het beeld al in het blok steen zag zitten; het enige wat hij te doen had was het overtollige marmer weghakken om het beeld als het ware te bevrijden uit zijn beklemmende omgeving. Veel beter zou je Rees een ‘beeld – bouwer’ kunnen noemen: een kunstenaar die uit het niets zijn beelden laat ontstaan.

Rees spendeerde veel tijd in keramische ateliers in Nederland en in Azië. In Nederland waren dit met name het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch en het keramisch atelier Struktuur 68 in Den Haag waar veel expertise bestond om zijn soms onmogelijk geachte ideeën uitvoerbaar te maken. In Azië werkte hij met keramische ateliers in Japan, Korea, Taiwan en China. Zo ontwikkelde Adriaan Rees zich tot een kunstenaar die niet voorspelbaar is, iemand die ons steeds verrast met nieuwe ideeën en invalshoeken.

In het Hannemahuis toont Galerie de Vis een selectie  van Rees’ bronzen, aluminium en keramische beelden. Parallel aan de tuinexpositie is er ook werk van hem bij de galerie aan de Noorderhaven te zien. De opening van de beeldentuin wordt verricht door Kees van Twist, directeur van het Groninger Museum, op zaterdag 11 juni om 16.00 uur. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met een uitbreid overzicht van Rees’ werk.