Hedendaags werk in de traditie van Breitner en Israëls – zo wordt het werk van Hans Bayens (1924-2003) wel betiteld. En inderdaad raakt Bayens’ werk aan dat van die grote namen, maar zijn schilderijen dragen onmiskenbaar een eigen, hedendaagse handtekening. In de beste betekenis van dat begrip verbeeldt Bayens de alledaagse werkelijkheid – geliefden, kinderen, huisdieren in al hun kracht en schoonheid, of juist weerloos op een moment dat ze zich onbespied wanen – met een liefdevol oog.

De Harlinger galerie De Vis presenteert vanaf 17 februari een tentoonstelling van Hans Bayens’ werk, met daarnaast schilderijen van onder andere Nicolaas Wijnberg, Harry op de Laak en Berserik. Samen met deze tijdgenoten bood Bayens figuratief tegenwicht aan het Cobrageweld. De expositie bij De Vis sluit aan op de tentoonstelling in Museum Henriette Polak in Zutphen, waar tot en met 19 februari 2012 ook schilderijen van Bayens te zien zijn.

Hans Bayens genoot zijn opleiding aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en stond in de figuratieve traditie. Zijn portretten, landschappen en stillevens in olieverf en pastel ademen een sfeer van tijdloosheid. Bekend van Bayens zijn naast schilderijen ook zijn beelden van schrijvers als Multatuli (nu te zien op de Torensluis in Amsterdam) en Theo Thijssen. Maar, zei de kunstenaar zelf: ‘ Ik ben geen beeldhouwer. Houwen ligt mij niet. De directheid waartoe de was en klei mij in staat stellen, kan ik niet missen.’

Voor Sam Drukker, in 2010 verkozen tot kunstenaar van het jaar, was Hans Bayens een grote inspirator. ‘Op traditionele manier kunnen schilderen heeft te maken met heel goed en liefdevol kunnen kijken’, stelt Drukker, die Bayens nog als leermeester heeft gehad. ‘Je moet begrip en verstand hebben van vorm, van vlakverdeling, van beweging en van warm en koud. Van kleurcontrasten die allerlei effecten hebben. Hans Bayens heeft zich daar heel erg in verdiept en is daar tot grote hoogte in gekomen.’

De tentoonstelling bij Galerie de Vis duurt tot en met 28 april 2012. Daarnaast toont de galerie schilderijen van zijn hand op Realisme 12, dat van 19 t/m 22 januari in Amsterdam wordt gehouden. De galerie is elke donderdag en vrijdag geopend van 12.30-17.00 uur; ’s zaterdags van 11-17.00 uur.

Meer over Bayens