Bavink, Nescio’s befaamde romanfiguur, verzamelde geschilderde zonnen in zijn atelier. Op eenzelfde manier concentreert Harold Schouten (1961) zich al jarenlang op zeeën, rivieren, wolkenluchten en de laatste tijd ook op bomen en sneeuwlandschappen. Landschappen met water zijn echter zijn favoriete onderwerp: van zeegezichten tot rivierlandschappen, van vijvers tot zwembaden. ‘Water is een schildersmotief bij uitstek’, vindt Schouten. ‘Het is ongrijpbaar, het glipt door je vingers, maar je kunt de verftoetsen toch zó naast elkaar zetten dat ze van een afstandje op nat, stromend, ruimtelijk en spiegelend water lijken.’
Galerie de Vis brengt een brede selectie olieverven met dit thema, soms gecombineerd met bijvoorbeeld interieurs en stillevens. Ze laten de weidsheid van het landschap zien, en de grootsheid van de natuur, binnen de kaders van een kunstwerk. De gestolde verf wordt tot veranderend licht, tot stromend water en ongrijpbare gedaanteverwisselingen van wolken – overweldigende ervaringen op een klein plat doek.

Aanvankelijk schilderde Schouten naar aanleiding van geprojecteerde foto’s. In de achterliggende jaren benutte hij echter steeds vaker het landschap als atelier. Op locatie probeert hij plekken of momenten te vangen, soms in meerluiken. Titels als ‘Voorbijgaan’ of ‘Gone’ verwijzen naar de vergankelijkheid, maar op een relativerende, niet-sentimentele wijze.

Harold Scouten werd begin jaren tachtig opgeleid aan de Academie Sint Joost in Breda. Sindsdien maakte hij verschillende stadia van ontwikkeling door. In zijn meest recente werk is zijn handschrift vereenvoudigd. De schilderijen zijn schijnbaar minder gelaagd geworden, maar juist door de vluchtiger schetsmatigheid lijken de wolken nog echter over ons heen te jagen, en schijnt het water bijna hoorbaar voorbij te stromen. Galerie de Vis, die zich al decennia specialiseert in landschapskunst, is dan ook de plek bij uitstek om van Schoutens schilderijen te komen genieten.