Beeld van een tuin

5 juli – 25 oktober 2020

In samenwerking met Galerie de Vis transformeert het Hannemahuis de schitterende binnentuin van het Harlinger gemeentemuseum elke zomer tot een buitenexpositieruimte. Dit jaar staat ‘water’ centraal en dat is niet toevallig, want binnenshuis is dit najaar de tentoonstelling Koele Wateren te zien. Veertig schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met werken van het Hannemahuis zelf, allemaal met water in de hoofdrol. Water als vriend én vijand, in verleden, heden en toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt en hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit?

Buiten is het vormgever Dick Aerts, die bezit neemt van de lommerrijke tuin. Aerts volgde de opleiding Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Hij verruilde daar zijn plan om graficus te worden voor het kunstenaarschap, al moest hij zijn artistieke carrière jarenlang combineren met andere bezigheden. Hij maakte bijvoorbeeld mallen van beelden voor een bekende bronsgieterij. Dat werk, samen met zijn kennismaking met de klassieke beeldhouwkunst in zijn Academietijd, bracht hem op zijn huidige pad: een beeldhouwer die de ambachtelijke kant van het bronsgieten volledig meester is.

Te midden van de eeuwenoude beuken en de stinzenflora exposeert Aerts deze zomer fonteinen, die een rondgang door de tuin nóg aangenamer maken. Het is een greep uit het brede oeuvre dat de kunstenaar de afgelopen decennia opbouwde, en waarin zijn gedegen klassieke achtergrond duidelijk naar voren komt. De buitenexpositie opent op 5 juli en loopt tot 25 oktober.

Openingstijden:
Hannemahuis
dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur
zondag 12-17 uur

Galerie de Vis
zaterdag 11-16 uur en op afspraak

 

klik op foto's voor vergroting