Ingrid Mol – Hollands Wild

17 september t/m 19 november 2022

Vanaf 17 september krioelt Galerie de Vis in Harlingen van het leven dankzij de serie 'Hollands Wild’ die keramisch kunstenaar Ingrid Mol er tentoon stelt. Zo zijn er onder meer een hermelijn en een korenwolf te zien, een buizerd en een kemphaan. De Nederlandse wilde dieren zijn op ware grootte gemodelleerd en zowel in witte als in gekleurde glazuur verkrijgbaar.

Inspratie voor de reeks kreeg Ingrid Mol door de befaamde porseleincollectie van August de Sterke. Rond 1700 bracht deze keurvorst van Saksen en latere koning van Polen een zeer kostbare collectie Japans en Chinees porselein bij elkaar. Zijn ‘porseleinziekte’ leidde er ook toe dat Saksen, als eerste land van Europa, zelf het begeerde aardewerk leerde maken. Een deel van de porseleinen voorwerpen uit die tijd wordt nu, ruim 300 later, nog steeds in Dresden geëxposeerd.

Met Mol haalt Galerie de Vis een grote naam in huis. Ze is een veelzijdig kunstenaar die naast keramiek ook stripverhalen, teksten en zelfs een opera maakte. Tot begin deze maand toonde Mol een grote installatie in voormalig Paleis Soestdijk, dat tegenwoordig een inspirerend podium is voor Nederlandse kunst en cultuur.

Eerder dit jaar maakte Ingrid Mol voor Galerie de Vis al een poëtisch en mysterieus werk voor de etalage van Zaailand 98, schuin tegenover het Fries Museum. In die Indonesisch getinte installatie stond een wonderschoon zingende spreeuw centraal. Die spreeuw is bij de expositie in Harlingen niet van de partij, maar een rietzanger dan weer wel. De tentoonstelling bij De Vis is te zien tot en met 19 november.

klik op foto's voor vergroting