De stillevens van Christiaan Kuitwaard zijn stil, heel stil. Stiller dan dit kunnen schilderijen bijna niet worden. Ze zijn van een ontroerende schoonheid, teer en eenvoudig. Een flesje, dat zich als een zachte schaduw aftekent in een omgeving van licht. Een kop en schotel, een handschoen, een hoed, onbewogen, streng en mysterieus in een spannend universum van leegheid.

Galerie de Vis in Harlingen presenteert met ingang van 25 mei werken van deze meester van licht en schaduw. Zelf zegt hij daarover: “Expressieve schilderijen met weinig beheersing passen niet bij mij. Stilte is mijn grondtoon. Het gaat over verdwijnen, leegheid, vervagen, opdoemen. Maar paradoxaal genoeg zit daar wel een ingehouden spanning in.” Niet toevallig was wijlen schrijver Joost Zwagerman fan van Kuitwaards werk. Hij selecteerde vlak voor zijn zelfgekozen dood een aantal schilderijen van de kunstenaar voor zijn tentoonstelling Silence out Loud.

Het werk van Christiaan Kuitwaard staat volop in de belangstelling. Gelijktijdig met de expositie in De Vis is er ook een tentoonstelling van zijn werk in Museum More in Gorssel. Bovendien verschijnt er een boek: White Box Painting. Wekelijks schildert Kuitwaard een wit voorwerp in een witte kist, een reeks die inmiddels meer dan 400 stuks telt.

Voor de kunstenaar is het een oefening in kijken, om steeds beter en steeds bewuster waar te nemen, om grip te krijgen op licht en schaduw, ruimte en vorm, kleur en contrast. Dat levert fascinerende beelden op, een wondere wereld die bezoekers als door een melkglazen ruit kunnen bekijken. Galerie de Vis is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30-17.00 uur, op zaterdag van 11-16 uur en op afspraak.klik op foto's voor vergroting

Schilder van de stilte

25 mei t/m 31 augustus 2019

klik op foto's voor vergroting