Beeldend kunstenaar Eddy Sikma wordt 30 juli 60 jaar. Dat wordt gevierd met een dubbeltentoonstelling: zowel in museum Hannemahuis als bij Galerie de Vis is de hele zomer werk van hem te zien.

Sikma’s carrière omspant inmiddels tientallen jaren en wie hem volgt weet dat in zijn werk van oudsher het landschap, de Wadden en havens terugkerende thema’s zijn. Rond 2010 verraste hij zijn volgers echter met stadse drukte: hij volgde de renovatie van het Leeuwarder Zaailand en legde de transformatie van het stadsplein vast in een serie tekeningen en gouaches. 

De afgelopen tijd zocht de kunstenaar opnieuw een stad in verandering op: Harlingen. De N31, die de havenstad fysiek en visueel in tweeën deelt, wordt momenteel opnieuw aangelegd waarbij de vier rijbanen grotendeels verdiept komen te liggen. In de nieuwe situatie kruist de autoweg het Van Harinxmakanaal in de vorm van een aquaduct en rond dat de aanleg van dat laatste kunstwerk maakte Sikma de afgelopen tijd nieuw werk. 

Het thema mag hedendaags zijn en het onderwerp van staal en beton, de eigen ‘handtekening’ van Sikma spreekt onveranderd uit zijn recentste tekeningen en schilderijen: combinaties van figuratieve en abstracte elementen, met veel aandacht voor lichtinval en helderheid. De tentoonstelling bij Galerie de Vis is tot en met 8 oktober te zien. De galerie is geopend op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag vanaf 11.00 uur.klik op foto's voor vergroting

Eddy Sikma 60

8 juli t/m 8 oktober 2017

klik op foto's voor vergroting