Joris Collier

18 maart t/m 27 mei 2023

Hij transformeert in een levende jukebox, speelt doedelzak en Chinese viool en stalde voor Oerol een ‘Broodpaard’ aan de Waddenzeekust. Kunstenaar en performer Joris Collier weet vaak te verrassen met zijn live performances. Hier duikt hij op met een maffe, metershoge berenmuts, daar in duikerspak in een aquarium vol walvisgeluiden. Maar met enkel ‘verrassen, verwarren en vermaken’ doe je de mens Joris Collier geen recht.

Tegenover zijn onverwachte, soms ontregelende optredens staan zijn intense en zorgvuldige schilderijen van - vooral - dieren. Daarmee exposeert hij de komende tijd bij Galerie de Vis in Harlingen. Alles wat op onze aarde loopt, rondvliegt, zwemt en kruipt is voor de kunstenaar een onuitputtelijke inspiratiebron. Hij penseelt zijn geschilderde dieren met tedere hand, en werkt zijn dierenobjecten minutieus af. Jong en oud worden aangetrokken door de losheid waarmee hij konijnen, vissen, herten en paarden trefzeker neerzet – vooral grote dieren, want ‘die zijn mijn projectie om groot en sterk te kunnen zijn’. Met zijn werk roept hij vragen op over hoe wij naar dieren kijken, en hoe wij met ze omgaan.

Joris Collier volgde zijn opleiding aan het Cardiff Art College in Wales en aan de Vredeman de Vries Kunstacademie in Leeuwarden. Werk van hem is altijd in stock bij Galerie de Vis, voor wie hij ook muurschilderingen op de zijgevel verzorgt. Ook bij dat laatste is zijn diepe verbondenheid met dieren te voelen. De tentoonstelling is te zien van 18 maart tot en met 27 mei. De galerie is geopend op vrijdag van 13.00-16.00 uur en ‘s zaterdags van 11.00-16.00 uur; daarbuiten op afspraak.

klik op foto's voor vergroting