Klik hier voor de recensie in de NRC

Al decennia is Galerie de Vis een baken van kleur in de Friese havenstad Harlingen. Galeriehoudster Geke Westenberg ziet overal kleurnuances, zelfs in ijs en in winterse bloemen op de ruit. Alle reden de bezoekers met een explosie van kleur de donkere winterdagen door te helpen.

Neem de ‘bloementapijten’ van Arjan van Arendonk (1957). Hij gebruikt levendig bedrukte stoffen als ondergrond voor zijn schilderijen, die hij met acrylverf, borduurwerk en gekleurde siliconen transformeert tot schilderijen die weliswaar op de natuur zijn geïnspireerd, maar die onmiskenbaar door hemzelf zijn ‘geordend’. Door het gebruik van
siliconen weet Van Arendonk een sterk 3D-effect te bereiken, dat door het mengen met poederpigmenten in iedere gewenste kleur kan gebeuren.

Tweede exposant is Anke Roder. In haar schilderijen weet ze door het gebruik van zuivere bijenwas opvallend diffuse kleuren te bereiken, waarmee ze sobere, verstilde landschappen schildert. Haar wasschilderijen van bloemen en planten zijn poëtisch en subtiel qua kleur en compositie.

Lees meerklik op foto's voor vergroting

Winterbloemen

22 december 2012 t/m 9 maart 2013

klik op foto's voor vergroting