Beeld van een tuin

9 juli t/m 30 oktober 2022

Duo-tentoonstelling met Gert Sennema - hout en Natasja Bennink - brons

Sterke vrouwen en gevoelige mannen bevolken deze zomer de historische binnentuin van museum het Hannemahuis in Harlingen. In samenwerking met Galerie de Vis wordt de groene oase in het centrum van de stad omtoverd in een beeldentuin. De duotentoonstelling van sculpturen in hout en brons levert een fascinerende interactie op tussen de beelden en de context waarin ze zijn geplaatst.

In de monumentale bronzen beelden is de hand van beeldhouwer Natasja Bennink makkelijk te herkennen: natuurgetrouwe anatomische verhoudingen, uitgedrukt in een vrije, rauwe toets. Een terugkerend gegeven in Benninks werk is de ‘female gaze’, de vrouw gezien door de ogen van een vrouw. Zo zijn haar Venusbeelden stoer, zelfbewust, trots, eerlijk, sensueel of kwetsbaar, maar nooit ‘alleen maar’ mooi.
Natasja Bennink (1974) is opgeleid aan Academie Minerva in Groningen en de Academy of Fine Arts in Athene. Werken van haar zijn opgenomen in museale collecties, maar ook in de openbare ruimte zijn veel beelden van haar te vinden. Recent voltooide zij een serie van twaalf voor de binnenstad van Harderwijk.

Ook Gert Sennema volgde zijn opleiding aan Academie Minerva. Hij is behalve beeldhouwer ook actief op het snijvlak van kunst, muziek en theater. In de tuin van het Hannemahuis toont hij houten beelden. Hij gebruikt daarvoor doorgaans onderstammen van bomen die gerooid worden in de streek waar hij woont en werkt. Sennema transformeert het hout in mensfiguren, dieren of dingen. De vorm verwijst daarbij altijd naar de oorsprong van het materiaal en naar de geschiedenis van de maker.

De combinatie van werken van Bennink en Sennema laat temidden van tere stinzenflora en eeuwenoude beuken kwetsbaarheid en kracht samenkomen. De buitenexpositie opent op 9 juli en loopt tot en met 30 oktober 2022

klik op foto's voor vergroting