Jarenlang experimenteerde Couzijn van Leeuwen met uiteenlopende materialen en technieken, tot hij bij toeval het karton ontdekte. Nu noemt hij zich ‘Master of cardboard and other upcycled materials’. Galerie de Vis in Harlingen laat van 4 november tot en met 24 februari zien wat vakmanschap op dat gebied vermag.

Wie het werk van Van Leeuwen niet kent, kan zich er moeilijk een voorstelling van maken. Nietend en plakkend, vouwend en bouwend schept hij van karton nieuwe werelden: kasten, schoorsteenmantels, dieren, plafonds, een levensgrote kerststal, een ’scheerschuur’ en zelfs – als een hommage aan de schilder voor zijn 150ste verjaardag – de kamer van Vincent van Gogh. 

Inmiddels wordt Van Leeuwen beschouwd als de ‘leading artist in cardboard’. Zijn werk vond zijn weg naar een aantal belangrijke privé- en publieke collecties, en hij kreeg en krijgt veel opdrachten voor werk in de openbare ruimte en voor tijdelijke installaties. 

Galerie de Vis toont een nieuwe loot aan zijn werk: vogels. Vellen vliesbehang, verlijmd op karton in alle kleuren van de regenboog, versnijdt hij tot vleugelpunten, tot veren en snavels tot er uiteindelijk overtuigende vogelfiguren verrijzen. De hand van de kunstenaar verraadt zich niet: er liggen allerlei vrijheden en speelsheid in de vogels besloten. “Maar mijn kartonnen vogels zijn nog niks vergeleken bij het echte leven”, zegt Couzijn van Leeuwen. “Ik ben aangesloten bij een vogelgroep op Facebook en het is niet te geloven wat ik dagelijks langs zie komen aan vormen en kleuren. De natuur leert me van alles en laat van alles zien. Werkelijk alles kan in het echte leven.” Dat mag zo zijn, in de wereld van karton toont Van Leeuwen zelf ook een scheppende kracht die zijn weerga niet kent. 

‘Birds’ is te zien bij Galerie de Vis vanaf 4 november, op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag vanaf 11.00 uur.klik op foto's voor vergroting

Birds

4 november t/m 24 februari 2018

klik op foto's voor vergroting