Zeelandschappen en planeten

5 juli – 25 oktober 2020

Alle schilderijen van Anke Roder bieden een uitzicht. Soms kijk je naar een diepblauwe lucht waarin zich een weersverandering aftekent, de andere keer naar het waterspoor in het kielzog van het schip. In haar nieuwste tentoonstellingen bij Galerie de Vis in Harlingen lijkt ze het ook hogerop te zoeken: de ronde beschilderde schijven die ze presenteert, lijken aan de muur als hemellichamen te zweven.

Anke Roder (Bayreuth 1964) studeerde aan de kunstacademies in Maastricht en ‘s-Hertogenbosch. Haar handelsmerk is een geheel eigen procedé, waarbij ze opvallend diffuse kleurtinten weet te bereiken door pure bijenwas met pigmenten te vermengen. De kleuren van haar ‘wasschilderijen’ hebben daardoor een buitengewone uitstraling.

In Roders werk is de zee een terugkerende bron van inspiratie. Zeelandschappen, soms de herinnering aan een stranddag, soms nemen ze ons mee naar onze eigen reizen of naar de langgerekte zonsondergang van een zomeravond. Meeuwengekrijs, de schim van een drenkeling, een golf – en dat alles onder een uitspansel dat al even veranderlijk is als het water dat het overhuift. Wolkenluchten, van loodgrijs tot onweersdreiging, vuurrood bij een zonsondergang en teergesluierd bij de dageraad. Zwevend zijn de ronde werken dan maar een stap verwijderd van beelden uit het universum.

De tentoonstelling ‘Zeelandschappen en planeten’ is bij Galerie de Vis te zien van 11 juni t/m 17 september 2022. De galerie is geopend op vrijdag van 13.00-16.00 uur, op zaterdag van 11.00-16.00 uur en daarbuiten op afspraak.

klik op foto's voor vergroting