Beeld van een tuin

11 juli - 14 november 2021

Elke zomer tovert het Hannemahuis in Harlingen de lommerrijke binnentuin van het gemeentemuseum om in een beeldentuin. Galerie de Vis tekent voor de artistieke invulling daarvan. Thematische leidraad is dit jaar de tentoonstelling ‘Hoge Luchten’, die binnen in het museum te zien is.

Tussen de vaste stinzenflora in de historische tuin zijn ditmaal ook hoornboompjes te zien, groot en klein, van de hand van Gonda van der Zwaag. Ze reiken met hun armpjes tussen het gebladerte van de eeuwenoude beuken door naar de lucht. “Ik houd van bomen en van horens”, verklaart de kunstenaar. “Van bomen om hun standvastige levensdrift, en van horens om de klare lijn van hun vorm, en om hun vervaarlijke uitstraling.” Van der Zwaag volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld akademie en is gefascineerd door de dood. Al tientallen jaren verbeeldt ze met haar werk het leven en de vergankelijkheid daarvan.

In de tuin zijn ook vogels te zien van Jacqueline van der Laan. Met haar realistische bronzen  bouwde Van der Laan een naam op. Compositie, houding en schijnbare ‘beweging’ van haar onderwerpen zijn onberispelijk in harmonie met elkaar.

Beeldhouwer Marina van der Kooi tekent voor het beeld 'Luchtdans'. Van der Kooi ontwikkelde zich via Academie Minerva en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten. “Er zijn krachten die veel sterker zijn dan wijzelf”, stelt ze over het beeld van een groepje koeien dat de zwaartekracht tart en vrolijk opstijgt.

De buitenexpositie ‘Beeld van een tuin’ sluit aan op de binnententoonstelling ‘Hoge Luchten’, die 39 oogstrelende schilderijen uit de depots van het Rijksmuseum omvat. Het betreft de derde uit een serie van vier rondreizende tentoonstellingen waarin eerder al ‘Aarde’ en ‘Water’ centraal stonden, en die besloten zal worden met een expositie rond het thema ‘Vuur’.
De buitenexpositie opent op 11 juli en loopt tot 14 november 2021.

klik op foto's voor vergroting