Silent landscapes

28 augustus t/m 20 november 2021


We leven in woelige tijden met virussen, branden en overstromingen. Voor wie dat even teveel wordt biedt de tentoonstelling ‘Silent landscapes’ bij Galerie de Vis in Harlingen een toevluchtsoord. In de verstilde landschappen van Wim Claessen is het goed toeven. De rimpelloze meren, strakke horizons en onhoorbare stiltes laten je even op adem komen in een schemergebied dat tussen droom en werkelijkheid lijkt te liggen.

Claessens zwijgzame schilderijen strekken zich weids en leeg uit naar het onbekende, met als opvallend kenmerk het bijzondere licht- en kleurgebruik. Wat deed iemand besluiten hier dit eenzame schuurtje te bouwen, naar welke bestemming doolt het bootje met twee kinderen erin? Niemand die het weet. Maar de poëtische schoonheid prikkelt de kijker betekenis te geven aan de matte, in dunne lagen opgebrachte grijzen, groenen, zachtoranjes, bedekte gelen en vaalblauwen.

Elk schilderij is een zorgvuldig gecomponeerd tijdloos beeld, waarin alleen de wezenlijke elementen overeind bleven. Het afgewogen kleurgebruik en het melkachtige licht laten je rondwalen in mystieke sferen die zich niet gemakkelijk laten vatten. Er is harmonie, maar met een rafelrandje. Die intrigerende gelaagdheid maakt Claessens werk spannend en zet aan tot overpeinzen.

De expositie is vanaf 28 augustus te zien bij Galerie de Vis in Harlingen, geopend van donderdag tot en met zaterdag en op afspraak.

klik op foto's voor vergroting