Met Barbara Broekman en Gemma de Jong haalt Galerie de Vis twee textielkunstenaars van naam naar Harlingen. Waar De Jong kiest voor kleine formaten, kiest Broekman juist voor monumentale stukken. Handgeborduurde werken, Jacquard geweven doeken, geprint tapijt en gevlochten canvas: het is de komende tijd in de Friese havenstad te bewonderen.

Vanaf haar vierde ‘rommelde’ Barbara Broekman met lapjes. Op de middelbare school  haakte en breide ze fanatiek. Dus als ze op het Amsterdamse Montessori Lyceum het keuzevak Textiel ontdekt, is ze meteen verkocht.

Broekman is vanaf de eerste dag verliefd op de garens die lerares Gemma de Jong meeneemt: ‘Die intense kleuren zie ik nog voor me, zulke garens had ik nog nooit gezien.’ In de vakanties mag Broekman van haar lerares zelfs een van de kleine weefgetouwen mee naar huis nemen. 

De Jong laat Broekman met nieuwe ogen naar textiel kijken. ‘De vrijheid waar zij mee werkte, was totaal nieuw. In de les liet ze ons verbandgaas en wattenbollen verven. Van haar leerde ik van de gebaande paden af te wijken.’ Als Broekman voor het eerst sinds jaren weer werk van haar voormalige lerares ziet, is ze opnieuw onder de indruk. ‘Fijngevoelig en speels’, zegt ze, ‘Mooi los borduurwerk. Zulke applicaties maakten we ook bij haar in de les.’ 

Bij Galerie de Vis toont Gemma de Jong kleine intieme portretten zoals ‘de Lapzwans’ en ‘Tante’, in prachtige kleuren en uit de vrije hand geborduurd. In Broekmans werk figureren onderwerpen uit het dagelijks leven zoals liefde, verlies en onderdrukking. Voor het nieuwe Paleis van Justitie in Amsterdam realiseerde Broekman zowel binnen (in textiel) als buiten (in steen) enkele monumentale werken over de strijd tussen Goed en Kwaad. Haar werk is onder andere opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum, het Textielmuseum en het Cooper Hewitt Design Museum in New York. 

Gemma de Jong kan niet anders dan trots zijn op haar leerling, met wie ze nu samen bij Galerie de Vis exposeert.

De expositie bij Galerie de Vis is te zien op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag vanaf 11.00 uur.klik op foto's voor vergroting

Broekman & De Jong

24 maart t/m 26 mei 2018

klik op foto's voor vergroting